Kediler Neden Ve Nasıl Mırıldanırlar?

Bir “miyav!” kalbinize dokunabilir ancak “mırr!” ruhunuzu dinginleştirir. Kedi, mutlu olduğunda nağmeli mırıltılar çıkaran tek hayvandır. Tüm kedi tutkunları, dizleri üzerinde mırıldayan bir kedinin olduğu andan büyük keyif alırlar. Hayvanın her yanı neşeyle titrer. Mırıltı genellikle, kedinin memnuniyetinin bir işaretidir.  Ancak, mırıltının arkasındaki, diğer çok farklı nedenleri öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz.

Kediler Neden Mırıldanır?

Sussex Üniversitesi
Mırıltının kökeni hakkında yapılan araştırmaların sonucunda oldukça az bilgi edinilmiştir, bazıları ise sonuçsuz kalmıştır. Birkaç uzmanın düşüncesini sunarak başlayalım. Leslie Lyons, California Üniversitesi-Davis Veterinerlik Okulu’nda profesör, ona göre mırıltı, muhtemelen evrimsel avantajın kediler için bir sonucu. İngiltere’deki
Sussex Üniversitesi’ne yapılan bir çalışma, evcilleştirilmiş kedilerin insanlardan yiyecek alabilmek için geliştirdikleri bir yol olduğunu ileri sürüyor. Tüm evcil kediler mırıldanır, bilhassa yavrularıyla ilgilenirlerken veya sahipleri tarafından ilgi görüp, sevildiklerinde.

İlginç olan şu ki, kedi ailesindeki diğer bazı türler de mırıldanır; Kızıl Vaşak, Çita, Karakulak, Puma. Aslan, kaplan, leopar gibi büyük kedilerin mırıldanıp mırıldanmadığı hakkında tartışmalar vardır. Hemfikir olunan, büyük kedilerin nefes verirlerken mırıldandıklarıdır ve bu, teknik olarak evcil kedilerle benzer değildir.  Bazı bilim adamları, büyük kedilerin kükreme yetilerinden ötürü, mırıldama olanaklarının olmadıklarına inanmakta.


Kedi Mırıltısıyla İlgili Bazı Gerçekler

  • Mırıltı diğer kedigillerin seslerinden farklıdır çünkü hem nefes alırken hem nefes verirken üretilir.
  • Bir kedinin mırıltısı ortalama 25 – 150 Hertz’tir. En düşük seviyedeki mırıltı, rölantide çalışan dizel bir makinayla aynı titreşim hızına sahiptir.
  • Mırıltının iyileştirici gücü üzerine epeyi çalışma vardır. Kan basıncını düşürdüğü ve depresyonu hafiflettiği kanıtlanmıştır. Velhasıl, bazı dost canlısı kediler terapi hayvanı olarak hastane ya da huzurevlerinde etkilidirler.
  • Kedi mırıltısının çıkardığı frekans kemiklerin iyileşmesin destekler. Kediler diğer hayvanlardan daha az osteoartrit ya da diğer kemik hastalıklarından mustarip olurlar.


Kedi Anatomisi
Normalde kedilerin mırıldanmasını keyifli olduklarına yorarız, ancak ölümcül şekilde yaralandıklarında yahut ölmek üzere olduklarında da kedilerin mırıldandıklarına dair belgeler mevcuttur. Bazıları bunu, mırıltının iyileştirici gücüyle ilintili mütalaa etmektedir. Mırıltı endorfin salgılatabilir ki bu hormon kedinin hastalığında onu teskin edici veya sakinleştirici olarak yardımcı olabilir. Anne kediler doğururken ve bebeklerine bakarlarken mırıldarlar. Yavru kediler, doğduktan günler sonra mırıldanmayı öğrenir ve sesi anneleriyle bağlı kalabilmek içi kullanabilirler. Hasta ya da ölü kedilerin yanında mırıldamak stresi azaltıcı etki yaratıyor olabilir. Mırıltı kedinin rahatlamasını sağlayan bir tür “mantra” (Dua sırasında defalarca tekrarlanan kelime, söz veya ses) olabilir. Mırıltı insanları yatıştırır, ayrıca korkmuş ya da acı çeken yavru kedileri de sakinleştirir.

Gırtlak Yapısı

Kediler Nasıl Mırıldanırlar?

Mırıltının fizyolojik kaynağı da tartışmaya açık bir meseledir. Miyavlama ya da uluma gibi yalnızca ses telleri tarafından üretilmez. Muhtemelen, kedinin boğazındaki küçük, esnek dil kemiği tarafından ses oluşturulur. Hava kedinin gırtlağına dolduğunda, bu kemiğin titremesine neden olur ve kusursuz bir ses ortaya çıkar. Diğer bir teoriye göre, gırtlaktaki kasların hızla seğirmesiyle oluşur. Kedi mırıltısı hakkında bilinen tek gerçek, nasıl oluştuğuna dair üzerinde ortak bir fikir olmamasıdır. Ay’a insan gönderebiliriz ancak bugün, bilim için kedinin nasıl mırıldandığı bir muammadır.

Robert Byrne
Kedi nasıl ve neden mırıldanır meselesi ilgi çekici bir konu. Ancak her yerdeki kedi sahipleri için, en önemli nokta kedilerin mırıldandığı. Nüktedan ve yazar Robert Byrne şöyle diyor: “Beşer şaşar, kedi mırlar.”

6 yorum:

  1. Metnin sonunu siyah renkle doldurmasaydiniz okuyanabilirdi... :(

    YanıtlaSil
  2. Hayır giderilmedi hala devam ediyor

    YanıtlaSil
  3. Sorun nihayet düzeltildi. :)

    YanıtlaSil
  4. kedim hep sigallarken mirildiyor benim pishiyim kucucuy bir scotish fold yavrusu ona kurban olur canim canimdn cnd ufr 🙂🙂 sevgiler saygiar

    YanıtlaSil