Çocuklar İçin En Uygun Kedi Hangisidir?


Eğer ailenize yeni bir bebeğin katılmasını bekliyorsanız veya mevcut aile üyelerinize bir kedi eklemek istiyorsanız, araştırma işine, çocuklarla barışık kedi türlerini incelemekle başlamalısınız.

Kediler Ve Çocuklar
Kedi ve çocuk ideal bir eşleşme oluşturur, özellikle eğer apartman ya da benzer bir evde kalıyorsanız. Oyuncu ve hareketli kediler, çocuklardan istedikleri ihtimamı alabilirler ve çocuklar evcil hayvanın sorumluluğunu öğrenirler. Küçüklüğünde kediyle arkadaşlık bağı kuran çocuklar, yaşamları boyunca bunu hatırlarlar.

Çocuk Dostu Karaktere Sahip Türler

Çocuğunuz için en iyi tür kediyi seçerken, aşağıda sıralanan vasıflara bakabilirsiniz:
·         Ani hareket ve yüksek seslere toleranslı.
·         Kendine belirli bir bölge seçmeyen.
·         Ele alınıp sevilme ve okşanmaktan hoşlanan.
·         Tutulduğu zaman, ısırma ya da pençelemeye eğilimli olmayan.
·         Sosyal.
·         Uysal.
·         Uyum sağlayabilen.

Bunun ardından, kedinizi seçerken çocuklarınızın karakter özelliklerini göz önüne almalısınız. Eğer eviniz karmaşalı ve çocuklarınız yüksek sesli olmaya eğilimliyse, İran Kedisi gibi sessizliği tercih eden türlerden uzak durmalısınız.

Aileler İçin Başlıca Kedi Türleri
Aşağıdaki kedi türlerinin çoğu: sakin, sıcakkanlı, hoşgörülü ve oyuncu iklimleri oldukları için seçilmiştir. Daha uysal karakterli veya aile üyeleriyle sağlam ilişkiler kurabilen özellikteler ki böylece yeni bir bebek aranıza katıldığında onu tehlike ya da pabucunu dama atan bir rakip olarak görmesin.

·         Habeş(Abyssinian): Fazlasıyla dost canlısı ve sosyal, oyun sever bir türdür.

·         Amerikan Kısa Tüylüsü (American Shorthair): Mutlu, sosyal, hareketlidirler, üstelik köpeklerle de geçinebilirler.

·         Burma (Birman): Uysal ve uyumudur. Sürüye uyan kedi olarak da bilinir.

·         Burmese: Arkadaş canlısı, insan merkezli, çocuklara karşı çok kibar kedilerdir.

·         İngiliz Tekiri (Maine Coon): Büyük olgunluğa sahip bu kediler, tabii olarak sosyaldirler ve çocuklarla iyi geçinirler ancak günlük taranmaya ihtiyaçları vardır.

·         Manx: Kuyruksuz olan ve ihtimamı seven türdür, hem sosyal hem de dost canlısıdır.

·         İran(Persian): İngiliz Tekiri gibi, İran Kedisi de günlük taramaya ihtiyaç duyar, yani edinmeden önce bu sorumluluğa hazır olmalısınız. Sosyaldirler ve ilgiyi severler.

·          Ragdoll: Eğer uzun tüylü, İngiliz Tekiri ve İran Kedisi’nden daha az taranmaya ihtiyaç duyan bir kedi isterseniz, Ragdoll’u göz önüne almalısınız.

Not: Kedi seçimi yalnızca türe ait özelliklere bağlı değildir ve yazılanlarla mükemmel bir eşleşme beklenmemelidir. Eğer incelemenizi belirli türlere bağlı olarak sürdürürseniz,  bazı harika tekir (karışık ırk) kediler,  sokakta, barınakta ya da bir yakınınızda sahip olunmayı bekliyor olabilir.

Kedi Seçimi
Kedi seçimine çocuğunuzu da beraberinizde götürün ve olası tepkilere hazırlıklı olun.

·         Kedi, çocuğunuza sevecen şekilde yaklaşmalı ve muhabbet göstermeli. Kedinin mırıldaması iyiye işarettir.

·         Tutulduğu zaman, tırmalamamalı veya ısırmamalı.

·         Kediyi sert ve saldırgan şekilde tutun. Kediyi incitmeyin ancak kesinlikle kedinin dokunulunca ısırmadığından emin olun.

·         Kedi, aniden yüksek bir sesle karşılaşınca, siniyor veya saklanacak bir yer mi arıyor? Eğer öyleyse, küçük çocuk olan bir evde, öyle bir kedinin bulunması iyi bir tercih olmayabilir.

·         Eğer kedi korunmaya geçiyor ve bir köşeye saklanıyorsa, aile efradı için bu iyi sonuçlar doğurmaz.

Çocuk Dostu Kediler İçin Ek Mülahazalar


1.       Yetişkin Kedi Edinme: (6-A.2.) Yetişkin bir kedi sahibi olduğunuzda, ruh ikilimi değişmez. Zaten sizin de daha ılıman ruh haline sahip kedi edinmeniz gerekiyor.  Yavru kedi sahibi olduğunuzda, karakterinde saklı olan ya da gençlik taşkınlıklarının getireceklerini tahmin edemezsiniz.
Ayrıca, çocuğunuz çok küçükse yetişkin kedi almak daha iyi bir seçim olur, çünkü kazara yavru kedileri incitebilirler.

2.       Kısırlaştırma: Çocuğunuzun doğum mucizesine şahit olmasını, şimdilik ertelemeniz herkes için en iyisi olacaktır. (2-E.3.)Kısırlaştırma bu konuyu sağlama almanızı ve çoğunuzun çığlıklarla şahit olacağı durumu engelleyebilecek yegâne yoldur.  Aksi durumda, erkekler oldukça bölgeci, dişiler ise beklenmedik şekilde kızgın olurlar, üstelik statüyü önemsemeye başladıklarından, çocuğunuzu rakip olarak görebilirler ve ısırma ya da tırmalama davranışları gösterebilirler.

Çocuğunuzu bir kediyle büyütmek, ona yaşam boyu sevmeyi ve hayvanlara saygı duymayı öğretir. Ilıman iklime sahip, size uygun kediyi tercih ettiğinizde, aileniz zenginleşerek, herkes için daha tatmin edici hale dönüşür.

19 Şubat 2012

2 yorum: