Kedi Sahibi Olmak Ne Kadara Mal Olur?


İlk Aşama
Diğer ev hayvanlarıyla karşılaştırıldığında, kedi sahibi olmak oldukça düşük maliyetli kalır.(Bkz. Kedi Sahibi Olmak; Yapılması Gerekenler Ve Masraflar) Genellikle köpek bakımı için yapacağınızdan daha az para harcarsınız. At beslemektense kesinlikle daha ucuzdur. Harcayacağınız miktarı, bu konuda ilerlemeden öğrenmeniz, bilinçli bir kedi sahibi olmanıza geçişte size yardımcı olacaktır.


İlk aşamada harcayacağınız tutar, safkan bir kedi alıp almadığınıza göre değişir. Aşikâr olduğunuz üzere, safkan bir kedi almak yüksek miktarlarda tutabilir. Safkan veya soyu belirli olan kedilerin tutarı (İran, Siyam, Van Vs.) 200 ile 500 Türk Lirası arasında ya da bundan da yüksek fiyatları bulabilir. Safkan yavru kediler, yetişkinlerine oranla daha pahalıdır.

Sokaktan ya da diğer yollarla edineceğiniz kediler, bütçenizi sarsmadan, daha gerçekçi çözümler sunabilir. (Bkz. Kedi Sahibi Olmak; Yapılması Gerekenler Ve Masraflar) İlk aşamada yapacağınız harcama 20-30 Türk Lirası civarında olabilir. (Aşı, veteriner ziyareti.)

Bu ilk harcamaları yaptınız ancak tatlı çöreği evinize getirmeniz için hala ihtiyacınız olan eşyalar var. Maceranızın bu aşamasında satın almanız gereken,  taşıma çantasıdır. Neredeyse kedilerin tamamı, taşıma çantalarında taşınmayı sevmezler ancak yavru kedinizin tepenize çıkması, korkup kaçması ya da aracınızı sürerken dikkatinizi dağıtması tehlikelerini en düşük seviyeye indirmeniz gerekir. Basit bir taşıma çantasının fiyatı, 20-50 Türk Lirası civarında değişir. Yeni tekerlekli ya da farklı biçimdeki ürünlere daha fazla ödemeyi göze alabilirsiniz, bu ürünleri daha ekonomik bulabileceğiniz noktalar hayvan mağazaları ve internet olabilir.

Kediyi Evinize Getirmeden Önce Satın Almanız Gereken Diğer Malzemeler
·         Kum Kabı: 15 Türk Lirası
·         Kum: 7 Türk Lirası
·         Mama Kabı: 5 Türk Lirası
·         Mama: 10 Türk Lirası
·         Oyuncak: Tercihe göre geniş, değişken aralıklarda fiyatlanır.

Hastalık tedavi veya tanısı aşı gibi devam eden harcamalar bütçenizdeki veteriner giderini bir süre daha devam ettirebilir. Kedinizin yaşına, sağlık durumuna bağlı olarak yapacağınız harcama 25-150 Türk Lirası ya da daha fazla tutarda olabilir.

Özetle: Kedi Bakımının Aylık Gideri
·         Mama: 30 Türk Lirası
·         Kedi Kumu: 15 Türk Lirası
·         Devam eden veteriner kontrol ya da aşıları hariçtir.

Toplam: 45-50 Türk Lirası tutmaktadır.

Bu hesaplamalar, ortalama bakım ve olası harcamaları hesaba katarak yapılmıştır. Yatak, mama kabı, ödüller vb. eşyalar tercihen bütçeye eklenip çıkarılabilir.(Bkz.4-A.2.) Ancak bunlar, bir kedinin mutluluğu için mecburi değildir.  Bir kedi yatağına 100 Türk Lirası’ndan fazla harcasanız da, o yine gelip koltuğunuzun bir köşesine kıvrılacaktır.

Unutmayınız ki, verdiğim rakamlar ortalama değerleri yansıtmaktadır. Ayrıca hayattaki harikalar her zaman bedavaya elde edilmezler, ancak etraflıca araştırır ve dikkatlice plan yaparsanız, kedi sahibi olmanın eşsiz zevkini ekonomik rakamlarla yaşayabilirsiniz.

18 Şubat 2012

1 yorum:

  1. Çok güzel yazmışsınız son bölümü annemi de ikna etsem sahiplenicem 👌

    YanıtlaSil