Yavru Kedinin Büyüme Aşamaları


İki Aylık

Kediniz sekiz haftalık olduğunda, katı yiyecekleri tek başına yiyebilecek hale gelmiştir. Motor becerileri gelişmiştir, havada dört dönüp, güvenli bir iniş yapabilirler. Yavru kedilerin on iki haftalık oluncaya kadar anne, kardeş ya da diğer yavrularla zaman geçirmesi tercih edilir ancak sekiz haftalıkken sahiplenilebilir.
Yavrunuzun ikinci ayı, sosyalleşmesi için en önemli zamandır. Bu süre içinde, insanlar ve diğer hayvanlarla olan ilişkileri şekillenir. Bu aşama, kedinizin her yaştan insanla tanışması veya farklı ortamları algılamsını sağlayabileceğiniz ve ilerleyen zamanda hem siz hem de kediniz için daha rahat koşulları yaratmanız için önemli zamanlardır.


Üç Aylık

Kediniz üç aylık olduğunda, ergenlik çağına bir adım kalmış demektir. Şirin mavi gözlerinin, giderek yeşil ya da sarıya dönüştüğünü göreceksiniz. Yerine yetişkin dişlerinin geldiği süt dişlerini yerde bulma olasılığınız bu dönemde çok yüksektir.

Kedinizin omurgası ve nörolojik refleksleri, bir yetişkin kedi kadar kuvvetlidir. Atlar, zıplar, tırmanır hem de daha yüksek bir şevk ve güvenle. Her fırsatta, mükemmel denge hislerini gurula gösterirler.


Dört Aylık

Dört aylık bir kedide ergenliğin başladığının belirtilerini görmeniz mümkündür. Sakin yavrunuz, aniden duvarlara tırmanan ya da her seferinde açık bulduğu bir kapıdan kaçmaya çalışan bir kediye dönüşmüştür. Sessiz kedi gitmiş, yerine gecenin her vakti şarkı söyleyen bir diğeri gelmiştir. Kısırlaştırılmamış dişi bri kedi genellikle cinsel olgunluğa altı aylıkken gelir ancak dört aylıkken kısırlaştırmayı düşünmek iyi bir fikir olabilir.



Beş Aylık

Beş aylıkken yavrunuz kendine güvenli, yaşını onurla taşıyan bir kediye dönüşür. Perdelerinizi kullanarak yüksek noktalara kolaylıkla tırmanabilirler. Bu aşamada, eğer kediniz kısırlaştırıldıysa, en yüksek seviyede aktif halde olacaktır – Gecenin bir saatinde büyük bir gürültüyle etrafta koşuşturmak gibi. Eğer sekiz saat kesintisiz uyumak gibi bir palnınız varsa, gün içinde kedinizin oyunlarla ilgisini çekip onu yormanızı tavsiye ederim.



Altı Aylık

Kediniz hala büyüyor, altıncı ayına adım atmış bir kedi, bebeklik tüylerini dökmeye başlamadan önce onları iyice uzun hale getirmeye başlamışıtr bile. Erkek kediler cinsel olgunluğa dokuz aylıkken ulaşırlar ve bu aşama onları kısırlaştırmak için doğru zaman olabilir.

Yedi – On İki Aylık

Yavru kediniz aşağı yukarı bir yıllık olduğunda, davranışlarının genç bir insanınkine benzediğini göreceksiniz. Yetişkin bir kedi olmanın kıyılarında gezen kedinizde biraz şımarıklık biraz da şahsına münhasırlıkları göreceksiniz. Onunlayken, sizi idare eden biri varmış gibi hissedebilirsiniz. Sabırlı olun ve ona yer bırakın. Sadece gençlik çağları, bu da gelip geçer.


On Üç – On Sekiz Aylık

Kediniz ergenlik çağından geçip, yetişkin kişiliğini edinmeye başladığjnda bazı davranış değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz. Kucakta okşanmaktan hoşlanan bir kedi, daha soğuk davranmaya başlayabilir ya da sürekli pencereden dışarıyı izleyen bir kedi, dizleriniz üzerinden inmeyen bir kedi haline dönüşebilir. Bu çok normaldir ve bu değişimler, kediniz olgun bir kedi haline gelinceye kadar sürecektir.
Kediniz ikinci yılına ulaştığında, ona yakından bakın ve eğer bir futbol topuna dönüşmeye başlamışsa veterinerinizle görüşüp uygun bir diyet girmek ya da kısırlaştırma planları yapmak kedinizin sağlıklı kilosuna dönmesine yardımcı olacaktır.


2 yorum: