Yavru Kedi Besleme Rehberi


Üç haftalık ya da altı aylık bir yavru kedi edinecekseniz beslenme ihtiyaçları ve gerekleri konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Büyümüş kedileri beslemek, kuru mamaya biraz ıslak mama karıştırarak kolaylıkla halledilebilir gözükür ancak yavru kedilerin beslenmesi biraz daha karmaşıktır.



Doğumdan İlk Dört Haftaya Kadar


Anne Sütü: Umulur ki bu dönemde yavru annesiyle birlikte olsun. Ancak öyle olsa da sorunlar yaşanabilir. Eğer anne kedi yavrusunu reddederse, anneyi kontrol için veterinere götürmelisiniz. Memelerinde iltihap ya da yavruyu beslerken acı çekmesine neden olan başka bir sorun olabilir.

Elle Besleme: Yavru, anne kedi tarafından reddedilirse, onu biberonla beslemek zorunda kalırsınız. Ya da veterinerinizin önereceği başka bir çözüm olabilir. Eğer mümkünse yavru bir kedinin, ilk iki gün emdirilmesi oldukça önemlidir.


Dört - Sekiz Haftalık

Sütten Kesme: Yavru kediye sütü bıraktırmak, aşamaları olan bir işlemdir. Yavrunuza bir ölçek kuru mamayla, üç ölçek sütü karıştırarak veriniz ya da  bir ölçek ıslak mamayla iki ölçek sütü karıştırarak veriniz ve de gittikçe, kademeli olarak sıvı miktarını kısınız.


İki - Üç Aylık

Kedi Maması.: Yavru kediler on haftaya kadar, yavru kedi mamsıyla beslenmelidir.

Mama Çeşidi:  Bu süre zarfında, kediniz hayat boyu sürdürecekleri yeme alışkanlıklarını geliştirirler. Konserve ya da kuru mama ile besleyip beslemeyeceğiniz tamamen size kalmış. Yalnızca özel durumlarda, veterineriniz size ek besinler önerebilir.

Besleme Sıklığı: Bu dönemde yavru kediler, günde en az dört kez beslenmelidir, çünkü mideleri ufacıktır ve gerekli besin değerini sağlamak için yeterli değildir. Islak mamalar beslenme saatleri dışında dondurulmalı ve kediye verilmeden önce ısıtılmalıdır. Kuru mama yavru kediler için daha özgür beslenme şekli sunar. Eğer yavru kediniz kuru mamaya soğuk davranıyorsa, mamaya bir miktar su ilave edebilirsiniz.


Üç – Altı Aylık

Rutin: Bu dönemde kediler rutinden gerçekten zevk almaya başlarlar. Mama kabının sessiz ve güvenli bir yerde olduğundan emin olun ve sürekli yerini değiştirmeyin.

Mama Çeşidi: Yavru mamalarının etiketlerini kontrol etmeyi uutmayın. Mama en az yağ ve proteini içermeli aynı zamanda en fazla lif ve neme de sahip olmalıdır. Yavru yahut yetişkin kediler, beslenmeleri içindeki ufak bir protein fazlasından pek çok problem geliştirebilirler. Kedinizin beslenme şeklini mümkün olduğunca sabit tutun ve gerekmedikçe kesinlikle değiştirmeyin.

Beslenme Sıklığı: Altı aylıktan itibaren yavru kedinizi günde üç kere beslemeye başlayabilirsiniz. Bu dönemde kedinizi her hafta tartarak, kilosunu kontrol atlında tutmanız önerilebilir.

Miktar: Her beslemede bir kupanın üçte biri kadar.


Altı Ay – Bir Yıllık

Kedi Beslemek: Kediniz bir yılı doldurduktan sonra da büyümeye devam eder, genellikle bu dönemden sonra bir kedi sayılırlar.

Mama Çeşidi: Yinelemek gerekir ki, alacağınız mama, kedinizin kolayca sindirebileceği ve yeterli proteini içeren mama çeşidi olmalıdır. Ayrıca, Taurin ve Argini değerlerine de dikkat etmelisiniz. Bunlar kediler için temel, gerekli aminoasitlerdir. Pek çok veteriner, kedilerin vejeteryan şekilde beslenmesine kesinlikle karşıdırlar, çünkü kediler katiyetle etobur canlılardır.
Yetişkin bir kediyi beslemek için bir kaç seçenek vardır:

Kuru Mama: Marketlerde pek çok marka mevcuttur. Ayrıca, özel durumlar için de özel kuru mamalar bulmak mümkündür.

Islak Mama: Bazı kedi sahipleri bu mamaların daha iyi olduğunu düşünür çünkü kuru mamaya nazaran daha az karbonhidrat içerirler. Bu sebeple kedilerinin obeziteye yakalanma olasılıklarının da azaldığını belirtirler. Ancak kuru ve ıslak mama arasında belirlenmiş bir fark mevcut değildir.

Çiğ Yiyecekle Besleme: Destekçileri bunun kedinin vahşi beslenme şekline en uygunu olduğunu düşünüyor. Çiğ yiyecekleri kendiniz hazırlayabilir ya da marketten alabilirsiniz. Buradaki mesele kedinizin besin ihtiyacının karşılanıp karşılanamadığıdır.

Besleme Sıklığı: Günde ikikez.

Miktar: Aldığınız mamanın etiketinde gerekli bilgiler mevcuttur.



Yavrunuzun sağlıklı, yetişkin bir kedi olmasını garanti altına almak için beslenme şartlarından emin olmamız gerekir. Sürekli kilo, hareketlilik düzeyi ve dışkılarını gözlemelisiniz. Başlıngaçtan itibaren beslenme şekline gösterdiğniz ilgi, kedinizin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder