Yavru Kedi Sağlık Rehberi

Eğer ilk kez yavru kediniz olduysa, bakımı ve genel kedi sağlığıyla ilgili bilmeniz gereken birkaç konu var.




Evi Yavru Kediye Hazırlamak

Yavru kedi, meraklı bir çocuk gibidir; yaramazlık yapmaktan kendini alamaz. Zehirli ev bitkilerini, boğulma tehlikesi yaratabilecek ip ve jalûzileri ortadan kaldırmalısınız. Unutmayınız ki yavru kediler zıplar ve tırmanırlar; ütü masalarını devirmeleri ve küçük, kırılabilir nesneleri tezgâh yahut masalardan fırlatmalarıyla tanınırlar.


Beslenme

Yavru kedi, yetişkin kediden daha farklı yeme ihtiyacına sahiptir, çünkü çok hızlı büyürler. İdeal yavru sağlığı için bir yılın altındaki kedilere göre hazırlanmış, iyi marka mamaları tercih ediniz. Çok küçük yavrular, günde birkaç kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar; onu şımartmayacak bir kâse kuru mama vermeniz kâfidir. Zamanla, altı aylığa erişen yavru, kendi kendine günlük iki kez beslenme alışkanlığı edinecektir. Kâfi miktarda sıvı almak da kedi bakımının önemli kısmıdır, her daim yavrunuzun bolca taze suya sahip olduğundan emin olunuz.


Aşılar

Aşı hem yavru hem de yetişkin kediler içi son derece mühimdir. Yavruların toplamda üç dizi aşı olamaya gereksinimleri vardır ve veterineriniz zamanlarını size bildirecektir. Tüm kediler “temel aşıları” olmalıdırlar, diğer aşılar tercihendir.


Parazitler

Yavru kediler narindirler ve pire, kulak akarı veya bağırsak kurtları sağlıklarını şiddetli olarak etkileyebilir. Parazitlerin istilasına karşı gözünüzü açık tutmalısınız; derilerinde ya da kulaklarındaki kazıntılar, kabuklu yaralar, lekeler pire veya kulak akarı olabilir. Kilo kaybı, ishal ve şiş karın kurtları işaret eder. Yavru kediniz üzerinde herhangi bir ürün kullanmadan önce, veterinerinize danışınız; ürünlerin pek çoğu yetişkin kedilere göre üretilmiştir.


Kan Testi

Bulaşıcı hastalıklara karşı kan testi yaptırana kadar, yavrunuzu evdeki diğer kedilerden ayrı tutmalısınız. Yavrular, doğum esnasında annelerinden bazı hastalıkları kapabilirler.



Tırnak Kesimi

Yavru kediler, keskin minik pençelere sahiptir ve kendinizi tırmalanmış halde bulabilirsiniz. Sıradan bir tırnak makasıyla, tırnaklarını kesebilirsiniz. Tırnakları ortaya çıkarmak için, yavrunun patisine nazikçe bastırın ve sonra her bir tırnağın sivri, kıvrımlı kısmını kesin. Keserken acele etmeyin, kan damarları ve sinirlerin bulunduğu kısmı kesmemeye yüksek ehemmiyet gösterin.


Tarama

Yavru kediler kendilerini içgüdüsel olarak temizler ve genellikle bir kediyi yıkamak için neden yoktur. Henüz tüy dökmeye başlamamış olsa da, yavrunuzu düzenli olarak tarayarak buna alışmasını sağlayabilirsiniz. Yumuşak tüylü bir fırça kullanınız ve çok nazik davranınız. Eğer uzun tüylü bir kedi aldıysanız, günlük tarama kürkün düğümlenmemesi için çok mühimdir.


Dinlenme ve Hareket

Sağlıklı bir yavru, uyanık olduğu zaman çok faal ve oyuncudur; bir oyuncağı usanmadan dolaştırabilir. Yavru kediler, bütün bebekler gibi, uzun uyku saatlerine ihtiyaç duyarlar. Yumuşak, kuru bir yatak onlar için en iyisidir, basitçe karton kutudan yapılabilir, mağazalarda onlar için özel üretilmiş yataklar da mevcuttur. Yavrunuz daha sıcak kalabilmek için, sıkıca annesine ya da kardeşlerine sokulmaya alışkındır, yani yatağının sıcak bir havalandırma ya da noktaya yakın olması onun için daha iyi olur.


Tüy Topakları

Küçük yavru kediler dahi tüy topağı kusarlar. Kedilerin temizlenme alışkanlığı hatırı sayılır miktarda tüyü yutmalarına neden olur. Düzenli tarama, önleyici tedbir olarak yardımcı olabilir. Ancak eğer yavrunuz, bir ayda birden fazla kere tüy topağı kustuysa, tedavi planı yapma zamanı geldi demektir. Tüy topağı, pek çok evcil hayvan mağazasından elde edilerek tedavi edilebilir ve kediler için cezbedici içeriklerle hazırlanmışlardır.


Kısırlaştırma

Sorumluluk sahibi kişiler, kendileri için yeteri kadar ev olmayan yavruların dünyaya gelmesinden kaçınmak için kedilerini kısırlaştırırlar. Ayrıca kısırlaştırma, genel kedi sağlığı için de iyidir. Kısırlaştırılmamış bir erkek kedi, bulaşıcı hastalık ya da sakatlığa sebebiyet verebilecek kavgalara girişir. Üstelik üre salgılayarak bölgesini belirlemeye çalışır. Kısırlaştırılmamış bir dişi, çiftleşmesine izin verilmezse, aşırı ya da az kızışmış halde olur ve kızışmanın etkileri hem kedi hem de sahibi için sıkıntı, acı verici olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder