Kedi Aşı Rehberi Ve Aşılarla İlgili Başlıca Sorular


Genellikle, kedi yavrularının ilk muayeneleri, olmaları gereken aşılar nedeniyledir. Yavrular yaklaşık sekiz haftalıkken aşılanma başlamalı ve üç ya da dört hafta döngüyle yapılmalıdır. Daha yaşlı kedilerde fasılalarla güçlendirici aşılar yapılması gerekebilir.  Aşağıda, kedi aşı ve veteriner muayenesiyle ilgili sık sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Aşılar Ne İşe Yarar?

Bağışıklık sistemini güçlendiren aşılar, patojenlere(Hastalığa neden olan şey.)  karşı kedinizin savaşmasını sağlayarak onu belirli hasatlıklardan korur.

Kedim Hangi Aşıları Olmalı?

Her kedinin, tüm aşıları olmaya ihtiyacı yoktur. Bütün kediler, önerilen “başlıca” aşıları olmalıdır. Veterinerinizle konuşarak, kedinizin yaşı, çevresi, sağlık geçmişi, yaşadığınız bölgedeki yaygın hastalıklar hakkında bilgi verirseniz, veterineriniz kedinize uygun aşıları size önerebilir.

Başlıca Aşılar Nelerdir?

Başlıca aşılar, yasaların gerektirdikleri ya da yaygın olan enfeksiyonel hastalıklardan koruyucu olanlardır. Altı yahut sekiz haftayı doldurmuş, evcil ya da sokak kedileri on altı haftalık oluncaya dek şu aşıları olmalıdır: Kuduz, Kedi Gençlik Hastalığı (Feline Panleukopenia) ,Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu (Feline Calicivirus) , Herpes Virüsü (Feline Rhinotracheitis). Yavru kediler bu aşıları, fasılalı olarak, altı ve yirmi haftalıkken alacaktırlar. Aşılar kedi bir yaşına erdiğinde tekrarlanmalı ve üç yılda bir yenilenmelidir.

Diğer Kedi Aşıları Nelerdir?

Diğer aşılar, kedilerin nerede ve nasıl yaşadıklarına göre değişen ya da muhtemel hastalık risklerine karşı geliştirilmiştirler. Bunlar;

·         Kedi Lösemisi (Feline Leukemia, FeLV). Eğer, yavru kedinizin hayatı boyunca ne kadar diğer kedilerle birlikte olduğundan emin değilseniz, veterineriniz size bu aşıyı önerebilir.

·         Kedilerin Bulaşıcı Peritoniti ( Feline İnfection Peritonitis, FIP). FIP ölümcül ve ciddi bir hastalık olmasına karşın, aşısı tartışmalıdır. Bazı raporlar, olumsuz yan etkilerinden bahsetmekte. Amerikan Kedi Hekimleri Birliği,  (American Association of Feline Practitioners (AAFP), potansiyel riski ortadan kaldırmak için yeterli yararı göstermediğine inanmaktadır.

·         Kedi AIDS’İ (Feline İmmumodeficiency Virus, FIV). FIv’a karşı aşı, genellikle ev kedilerinin ihtiyacı değildir. Hakkındaki detaylı bilgileri daha sonra sitemde bulabilirsiniz.

Aşının Yan Etkileri Var Mıdır?

Her tıbbi müdahalenin yan etkileri mevcuttur, genellikle ev hayvanlarına yapılan aşılar güvenli kabul edilir. Kedi aşılarının yan etkileri nadiren görülür. Yine de, bazı kediler, aşının ardından, uykulu veya asabi olabilir, yemeye ilgilerini kaybedebilirler. Herhangi bir endişeniz varsa veterinerinizi aramaktan çekinmeyin.

Aşılanmaması Gereken Kedi Var Mıdır?

Genellikle, yavru kediler altı haftadan önce aşılanmamalıdır. Bunun gibi, yaşlı kedilerde de (On yaşın üstündekiler) bağışıklık sistemlerine yüklenmemek açısından, rutin aşıları kesmek daha iyi olabilir. Ayrıca, eğer kedinizin kronik bir rahatsızlığı varsa, veterineriniz aşı yapmamayı önerebilir.

Veteriner Muayenesinde Diğer Hususlar

Hastalığın açık işaretleri, her zaman veterinere bir yolculuk gerektirir; Uyuşukluk, kusma, ishal, öksürme, kilo kaybı veya dışkılama alışkanlıklarındaki sıra dışı davranışlar gibi.

Bazı veterinerler, hastalarını her yıl sağlık taramasından geçirirler; diş temizlemesi ya da aşılamalar bu taramalar esnasında uygulanabilir.

3 yorum:

  1. Cok tessekur ederim bu bilgiler isime cok yaradi ama kedin asi yapilirken cok saldirgan oluyor kendimizi bu nasil koruyabiliriz

    YanıtlaSil
  2. Kedime bugun üç aşı birden yapıldı ve belden aşagısı tıtrıyor kedım 10 uasında ne yapabılıeım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılan acil yardıma ihtiyacınız var. Saati göz önüne alırsak, dilerim en yakın veterinere başvurmuşsunuzdur. 😯 Meseleyle ilgili bizi de bilgilendiriniz. Geçmiş olsun. 😓

      Sil