Apartman Sakinleri İçin En Uygun Kedi Hangisidir?


Ev ortamına köpeklerden daha uyumlu olan kediler, Türkiye’nin şehirleşmiş kesimlerinde yoğunluklu olarak, evlerde bakılıyor. Birleşik Devletler’de Ev Hayvanı Üreticileri Birliği’nin 2009–10 araştırmasına göre, 93,6 milyon kedi evlerde bakılmakta. Buna karşın bakılan köpek sayısı ise, 77,5 milyon. Kedilerin, evde bakılan köpek sayısını geçmesini; kedilerin daha kolay edinilebilir, ev hayatına uyumlu ve kendi başlarına yeterli olmalarıyla açıklayabiliriz.
Böylece görüyoruz ki, apartman sakinleri ve sizin açınızdan en uygun kediyi seçmenin önemi oldukça büyük.
Apartman Dostu Karakter

Kedigillerden bir oda arkadaşı edinecekseniz eğer, şu karakterleri dikkat ediniz:

  • Uyum sağlayabilen, uysal tabiata sahip
  • Mutlu olması için, süper aktif olması gerekmeyen
  • Yumuşak sesli
  • Bir seferde, sekiz saatten fazla yalnız kalmayı kaldırabilecek (Özellikle gün içinde çalışıyorsanız ya da evden ayrılmanız gerekiyorsa.)
  • Sosyal
  • Kendine bölge edinmeyen

Bir kedi edinirken, hayatınıza onun sorumluluğunu da dâhil edebileceğinize emin olun. Eğer evinize arkadaş toplamayı seven biriyseniz, kedinizin bunu tolere edebileceğinden, diğer insanları, sesleri ve karışıklığı kaldırabileceğinden veya hoşlanacağından emin olun. Basit bir akşam yemeği, bazı kedileri kaygılandırmaya yetebilir.

Apartman Dostu Irklar

Aşağıdaki listede, apartman sakinleriyle iyi geçindiği bilinen ırklar sıralandı. Tabiî ki, karakter ve tabiatları her ırkta değişkenlik gösterir, o yüzden kediyi aldığınız kişiyle konuşun ya da sokaktan alıyorsanız gözlemeyin.

  • İngiliz Kısa Tüylüsü, (British Shorthair) özellikle apartman hayatına dirayetli olarak bilinir. Sessiz ve sahibiyle dost, üstelik ilk kez kedi sahibi olanlar için pek uygun.

  • Uysal ve sıcakkanlı İran kedileri, diğerlerine nispeten sakin tavırlarıyla, uygun seçim olabilir. Ancak, İran kedileri ihtimama ihtiyaç duyarlar ve eğer sahipleri uzun süre ortalıkta yoksa işler yolunda gitmeyebilir. İran kedileri, kıllarında oluşabilecek topaklara karşı günlük taramaya ihtiyaç duyarlar. Ancak, eğer İran kedilerinin karakterini seviyorsanız ve daha az özen bekleyen tüylere sahip kedi istiyorsanız, İran kedisinin kısa tüylülerine göz atabilirsiniz.


  • Mavi Rus, (Russian Blue) sıcakkanlı ancak özgürlüğüne düşkündür, yalnız yaşayanlar için biçilmiş kaftandır. Yabancılara karşı çok utangaç ancak sahibine karşı oldukça sadıktır. Kısa tüyleri fazla özen istemez. Orta derecede aktif ve oyun severdirler.
  • Javanese kedisi; oyuncu, sıcakkanlı ve dokunaklıdır. Üstelik Javanese kedisi, gün boyu yalnız kalmayı kaldırabilir, gün içinde sahibiyle baş başa geçireceği bir süre ona yeterli olur. Emekliler ya da ilk kez kedi sahibi olacaklar için uygun bir kedidir.

  • Ragdoll kedisi, kaygısız ve kibar mizacıyla tanınır. Sarılarak oyunlar oynamayı seven ve bunu reddetmeyen bir kedi arıyorsanız, Ragdoll sizin için uygun kedi olabilir.

Diğer Apartman Kedisi Seçenekleri

Pek çok tatlı, uysal kedi, barınaklarda, sokaklarda sahiplerini arıyor. Eğer sokaklardan alıyorsanız, olgun bir kedi tercih edin. Kedi yetişkin olursa, öncelikle, karakteri oturmuş olur, yapacağınız gözlemle, size uygun kediyi seçebilirsiniz. Eğer, uzun yıllar sizinle beraber olmamış bir kediyle olmayı göze alabilirseniz, hayatının son baharındaki bir kediyi sahiplenebilirsiniz. Olgun kediler; sakin olurlar üstelik sıcak ve sevgi dolu bir ev, altın çağlarını yaşatacaktır onlara.
 
Özel Mülâhazalar

Kediniz, evinizdeki yüksek eşyalardan istifade edecektir. Uzun bir kedi ağacı, rafta özel bir yer kedinize evin daha büyük olduğunu hissettirebilir. Eğer birden fazla kediniz varsa bu daha önemlidir.

Önünde sonunda, diyebilirim ki, apartman dostu bir kedi edinmek, ırkı değil, karakteriyle ilgilidir. Kendiniz ve eviniz için en uygun kediyi bulduğunuzda, hem kedi hem siz bunun nimetlerinden yararlanacaksınız.

1 yorum: