Yaygın 5 Kedi Hastalığı ve Tedavileri



Erken teşhis ve korunma evcil hayvanınızın sağlık anahtarlarıdır. En yaygın kedi hastalık ve belirtilerini ne kadar iyi bilirseniz, hayatlarını tehdit etmeden önce kedinizin sağlık sorunlarına o kadar iyi karşılık verebilirsiniz. İşte burada, beş yaygın kedi hastalığı ve nasıl baş edebiliciğinizin tarifi:


Cilt Hastalıkları

Veterinerler, diğer hastalıklardan daha çok deri hastalıklarıyla mücadele ederler. Eğer kedinizi düzenli tarıyorsanız, sıklıkla hala iyileştirilebilir halde gözüken cilt sorunlarıyla karşılaşıyorsunuzdur.

Kaşıntı ve tüy kaybı en belirgin cilt sağlığı uyaranlarıdır. Aynı zamanda kuru cilt, pullanma, kızarıklık, yağlanmış tüyler, kabarcık, sivilce, kabuklanma veya kötü deri kokusu dikkatinizi çekebilir. Eğer kediniz sıklıkla kendisini kaşıyor, ısırıyor veya çiğniyorsa neden olan şeyi tespit etmeli ve lazım geleni yapmalısınız.


Veterineriniz yangının sebebini bulmanızda yardımcı olacaktır. En yaygınları şu şekildedir:

1-      Pirelenme
2-      Mama veya çevreye alerji
3-      Çizik veya ısırma apseleri
4-      Mantar

Erken teşhis ve tedavi hem kedinizin iyiliği hem de size veya diğer kedilerinize sıhhati için temel teşkil eder.


Parazitler

Parazitler, kedilerin en yaygın karşılaştıkları sağlık meselelerindendir. Genellikle pire ve kene görülür. Pire istilası özellikle yavru kedilerde bağırsak kurdu ve anemiye neden olabilir. Aynı şekilde keneler anemiye sebep olabilicekleri gibi Lyme hastalığına da dönüştürebilirler.

Pire veya keneyle mücadele eden kedilerin tedavileri yangıyı kontrol altına alabilmek için antihistamin veya steroid gerektirebilir.


Genel kedi hastalıkları ve sağlık sorunlarının tümü içinde pire ve kene en kolay önlenebilenlerdir.

Kedinizi evde tutun, düzenli pire ve kene tedavisini uygulayın, haftada bir kedinizin yatağını yıkayın ve halı, perde ve mobilyalarınızı diyatomik toprak (doğal, na-kimyevi pire öldürücü) ile temizleyin.


Hipertroidi

Hipertroidi, kedigillerde görülen en yaygın iç salgı bezi bozukluğudur. Genellikle yetişkin kedilerde, troid bezinin çok fazla troid hormonu üretmesi nedeniyle ortaya çıkar.

Belirtileri yüksek iştah, açıklanamayan kilo kaybı, artan susuzluk ve idrar, uyuşukluk, kusma, güçsüzlük ve mat kürktür.

Eğer bu belirtiler mevcutsa, veterinere gitmek aciliyet arz eder çünkü eğer tedavi edilmezse kalbe ve diğer organlara büyük hasar verir.


Çoğu kedinin olumlu yanıtladığı tedaviler vardır: Methimazole ilacı, ameliyat ve radyoiyodin tedavisi. Üçü arasında en tesirlisi radyoiyodindir. Müdahâlesizdir ve başka tedavi veya ilaç gerekmeksizin kedilerin %95’i normal troid salgılarını geri kazanırlar.


Obezite

Çalışmalar, kedilerin yüzde 40 – 50’sinin aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Kedigiller obezitesinin başlıca nedeni, serbest beslenmedir. Yüksek karbonlu kuru mamalar ve hareketsiz yaşam tarzı. Kısırlaştırılmış kedilerse, düşük kalori ihtiyaçları sebebiyle şişmanlamaya daha yatkındırlar.

Obez kediler, şeker hastalığına diğer kedilerden 4 kat fazla; cilt hastalıklarına yakalanmaktaysa 2 kat fazla eğilimlidirler ve karaciğer yağlanması riski taşırlar.


Konserve kutu mamalar, tombullaşmaya başlayan kediniz için görece daha iyi tercihtir ve ‘yetişkin’ diyet formülleri daha az kalori içerir. Eğer kediniz sadece kuru mama yiyorsa, proteini yüksek kalorisi düşükleri seçin ve sabah-akşam belirli bir saatte besleyin. Gün içinde zıplayıp koşabileceği oyun zamanı yaratarak efor harcamasını sağlayın.

Eğer kediniz çoktan obezse, veterinerinize danışarak bir diyet uygulayın.

Pek çok yaygın kedi hastalığı doğrudan veya dolaylı obeziteyle ilişkilidir. Yani kedinizi biraz inceltirseniz, sağlığını güçlendireceğiniz gibi veteriner faturalarınızı da inceltirsiniz.


Alt Üriner Sistem Hastalıkları

Kedigil alt üriner sistem hastalıkları (KAÜSH), kedilerin idrar torbası, idrar yolunu etkileyen Kedigil İdiyopatik Sistit (KİS), üriner taşlar ve idrar yolu tıkanması gibi hastalıkları içeren bir şemsiye terimdir.

KAÜSAH’lı kediler, sıklıkla idrar yaparlarken bu esnada zorlanma ve acı belirtileri sergilerler. Genellikle idrarda kan gözlenir. Hasta kediler durmadan genital bölgelerini yalayabilirler ve çoğunlukla kum kaplarının dışına yaparlar.


KAÜSH en çok kuru mama yiyen, orta yaşlı ve dışarı çıkmaları yasak, ev içinde kum kabı kullanan kedilerde görülür. Taze, temiz su bulundurulması su tüketimini arttırarak kedinin sıkışma hissini arttırır.

Neredeyse kimse nedenini bilmese de, Kedigil İdiyopatik Sistit (KİS)’in oluşmasında stresin önemli bir yeri var. Eğer kediniz geçmişte KİS olmuşsa, taşınma veya yeni bir ev arkadaşı gibi stresli durumlarda kedinizde belirtilerin olup olmadığına dair uyanık olunuz.

KAÜSAH bazen 24 saat içinde tedavi edilmezse ölümcüldür, yani belirtiler görüldüğünde acil veteriner müdahalesi gerekir.


Çoğu kedi, bu sorunlardan en az birini hayatları süresinde yaşarlar. Eğer kediniz genç ve sağlıklıysa şimdiden bilgilenerek hazırlığınızı yapınız.


2 yorum:

  1. Diyatomik toprak ne ola ki? Bir toprakla halı, perde, nasıl temizlenir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir belgeselde diatomların Dünya oksijenine katkısını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Bu toprak da, bu ölen canlıların kabuklarından oluşuyormuş. Kullanımı etrafa serpmek suretiyle oluyormuş. Belgeselde harika görseller eşliğinde diatomları tanıyalım. <3 Çok yaşasın diatomlar: https://youtu.be/84_arhiyrSQ

      Sil