Kedinizin Acı Çektiğini Anlamanın 9 Yolu

Kedi bakmanın en üzücü anlarından biri, sevgili yoldaşınızın acı çekip çekmediğini anlatamadığı zamanlardır. Kedilerin acılarını gizlemekte oldukça kabiliyetli olduğu düşünülür, sağlık sorunlarına müdahale edememek sizi suçlu hissettirebilir. Hasta bir kedi, sıklıkla hemen fark edilemeyen “belirtiler” gösterir. Başlıca belirtiler şunlardır;

1.       Davranış Bozukluğu

Eğer aşırı faal bir kedi, günün tamamını uyuyarak geçirmeye başladıysa bu acısı olduğu anlamına gelebilir. Aynı şekilde, eğer bir kedi huysuzlaştıysa muhtemelen yalnızca yaşlandığından değildir. Normalde dingin olan bir kedi, çektiği acı neticesinde, gerçekten hiper aktif ve huzursuz da olabilir.


2.       Dokunmaya Direnç ve Yalnız Kalma İsteği

Eğer kediniz okşamaya, dokunmaya ya da tutulmaya çalışıldığında kıhlıyor, tırmalıyor veya ısırıyorsa bu bir sorunu olduğu anlamına gelir.


3.       Sadece Bir Pozisyonda Uyumak

Bir kedi sürekli sağ tarafına yatıyorsa, bu diğer tarafında onu rahatsız eden bir sorun olduğuna işaret edebilir.


4.       Saklanmak

Kediler, acının onları savunmasız kıldığını bilir. Rahatsız bir kedi, onu avlayabilecek daha güçlü hayvanlardan kaçınmak için saklanır.


5.       Bir Bölgeyi Normalden Fazla Yalamak

Kediler, onları rahatsız eden yerlerini yalayarak, acıyı dindirmeye çalışırlar. İdrar yolu enfeksiyonu veya boşaltım sistemi sorunu olan kedilerde sık görülür.


6.       Bakımsızlık

Yetişkin kedilerin pis ve yağlı olması normal değildir. Pek çok yaşlı kedi, gençken olduğundan daha az tertiplidir. Çünkü bakım yapmak için gerekli hareket, eklem kireçlenmesi veya diğer nedenlerden dolayı acı vericidir. Kendini temizlemeyen kedinin, bir veteriner tarafından görülmesi gerekir.


7.       Anormal Duruşlar

Acı çeken bir kedi, ayaklarını gövdesinin altına kıvırarak ve burnunu neredeyse yere değdirerek oturur. Ancak yaygın olmayan başka duruşlar da olabilir.


8.       Gözlerde Dalgın Bakışlar

Bu durum genellikle vücudun anormal duruşlarına eşlik eder.


9.       Tuvalet Alışkanlıklarında Değişim


Kedi kumunu kullanırken, kalçalarında ya  da sırtında acı hissetmeleri sorun çıkarabilir. Dizlerinde veyahut kalçalarında sorun olan kedilerin işemek ya da kakalarını yapmak için uygun duruşu almaları zorlaşabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder