Kedi Yılına Göre Yaş Hesabı


Yaygın olan yanlış kanı, her bir yılın, kedi yaşında yedi yıla tekabül ettiğidir. Aslında, kedigillerin yaşlanması, hayatlarının ilk iki yılında aniden gerçekleşir.


(Daha büyük görmek için resmin üzerine tıklayınız.)
Bir kedi, on beş yaşındaki bir insanın yaşına ilk yılında erişir, ikinci yılında da yirmi dört yaşa. Bu dönemin ardından, her bir yıl yaklaşık dört kedi yılına karşılık gelir. Yani, beşinci yılını dolduran bir kedi, kedi yılında otuz altı yaşındadır.

Not: Bilinmesi gerekir ki, sokak kedileri daha çabuk yaşlanır, belki de üstelik iki kat fazla hızla.

Kedi Yaşının Göstergeleri

Sokaktan ya da diğer yollarla edindiğiniz kedinin yaşını bilmiyorsanız, tahmin edebilmeniz için birkaç yol mevcut. Veterinerlerin de kullandığı bu yöntem şöyle:

·         Diş: Yaşı en iyi belirten göstergedir. Yaşlı kedilerde, gençlere nazaran diş, daha kirlidir.    
             
Bir yavru kedinin ilk dişleri, iki ve dört haftalıkken oluşur; kalıcı olanlar yaklaşık dört aylıkken görülür. Yani, kedinin ağzını açıp dişlerine baktığınızda, beyaz kalıcı diş görüyorsanız, kediniz birinci yaşı civarlarındadır. Diş üzerinde sararma varsa, bir veya iki ve tüm dişlerde görülür bir tartar oluşumu varsa üç veya beş yaşında bir kedidir. Düşmüş dişler ise yaşlı bir kediniz olduğunu anlatır.

·         Kas Formu: Genç kediler, en aktif hallerindeyken tüm kasları açık şekilde belirir. Yaşlı kedilerde daha belirgin kemikler, sarkan deriler ve çıkıntı yapmış omuz başları gözlenir.

·         Kürkü: Genç kedilerin tüyleri genellikle yumuşak, iyi bir kürke sahiptir ancak yaşlı kedilerde sık ve kalındır. Erişkin kediler, gri ya da beyaz tüyler taşır.

·         Gözler: Akıntısız, temiz, parlak gözler genç kedilerde bulunur. Kedinin gözünde bulutsu bir tabaka varsa, muhtemelen o kedi on ikinci yılı civarındadır. Gözü incelerken, irise de dikkat etmelisiniz. Genç kediler düz irislere, yaşlı kediler ise bir şekilde pürüzlü irislere sahiptirler.

        Kedinin Yaşam Süresi

       Genellikle kedigiller, sahibinin gösterdiği ihtimam ve taşıdığı genetik özellikler düşünüldüğünde oldukça uzun ömürlüdürler. Belgelenmiş en uzun kedi yaşı otuzdur. Tipik olarak, ev kedileri on iki, on sekiz yıla kadar yaşayabilir. Hatta pek çoğu, yirmilerine ulaşmayı başarır. Sokak kedileri hastalık, kazalar vs. gibi ölümcül durumlar da düşünüldüğünde onuncu yıllarına zor erişebilmektedirler.

6 yorum:

  1. merhaba ben bir şey soruaktım benim kedi 5 aylık ve yaşını bilmiyorum 5 aylık kedi kaç yaşında oluyor ? kedilerin yaşını nasıl hesaplarız?

    YanıtlaSil
  2. 13.5 a denk geliyor galiba tam hesaplayamadım ama

    YanıtlaSil
  3. Benim kedim 16 yıl oldu bizimle bizim hesabımız göre 64 yaşında doğru mu

    YanıtlaSil
  4. Benim kesim 2aylık kaç yaşında daha bugün 2aylık oldularsa

    YanıtlaSil
  5. Benim kedim aldiğimda 6aylikti 2senedir benle birlikte kaç yaşında oluyor acaba

    YanıtlaSil